Usein kysyttyä

Omakotitalon suunnitelmat kattavat kaikki talotekniset osa-alueet.

 

Millä talo kannattaa lämmittää ja mikä se jakotukkikaappi on?

Tältä sivulta löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin LVI-suunnittelusta. Voit myös soittaa meille 020 720 9080. Vastaamme klo 8 – 16 välisenä aikana.

Usein kysyttyä

LVI suunnittelu palvelumme kattaa koko prosessin. Valmis suunnitelma huomioi yksilöllisesti asukkaan toiveet sekä kiinteistön tarpeet.

Missä vaiheessa LVI-suunnitelma tehdään?

LVI-suunnittelu käynnistetään heti, kun rakennettavan kiinteistön lupakuvat ovat valmistuneet. Usein rakennusluvassa edellytetään esimerkiksi LVI-asemakuvan olevan valmis ennen luvan myöntämistä. Suosittelemme ottamaan meihin yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mielellään jo lupakuvien luonnosvaiheessa. Voimme varmistaa, että arkkitehtikuvissa huomioidaan mm. putkistojen ja laitteistojen tilavaraukset

Minkälainen on hyvä LVI-suunnitelma?

Suunnitelma on aina kiinteistö ja asiakaskohtainen. Hyvä LVI-suunnittelu huomioi käyttäjän tarpeet sekä kiinteistön tarpeet. Suunnitelmalla voidaan vaikuttaa esimerkiksi: sisäilmaston laatuun, lämpötiloihin ja lämpötilanohjauksen käytön helppouteen, lämmityskustannuksiin, urakkahintaan (asennusnopeus), vesipisteiden oikeaan sijoitteluun, huoneistojen hiljaisuuteen. Hyvä suunnittelija on kiinnostunut rakennettavan omakotitalon tai korjattavan kiinteistön yksityiskohdista.

Kenellä LVI-suunnittelu kannattaa teettää ja suunnittelijan käydä tontilla ennen suunnittelu?

LVI-suunnittelu kannattaa teettää ulkopuolisella suunnittelutoimistolla, ennen urakoitsijan valintaa. Suunnittelun ja urakoinnin voi konseptoida yhdeksi kokonaisuudeksi, mutta tällöin tulee erityistä huomioita kiinnittää rakennettavan kohteen tai asukkaan tarpeisiin. Suosittelemme aina ensiksi hyvää suunnitelmaa ja sen pohjalta tehtyä urakkahinnoittelua.

Usein omakotitalon LVI-suunnittelu voidaan tehdä ilman tonttikatselmuksia. Saneerauskohteissa suunnittelija käy usein varmistamassa kiinteistön tietoja, mikäli kohteesta ei ole ajanmukaisia rakenne – tai LVI-kuvia.

Miten LVI-suunnittelu tilataan?

Lähetä alustavat luonnokset tai valmiit lupakuvat kohteesta yhteydenottolomakkeen kautta. Muista lisätä ainakin lupakuvat ja asemakuva, jotta asiantuntija voi varmistaa kohteen hinnoittelun ja tarvittavat suunnitelmat. Saatte kohteen mukaisen tarjouksen tarvittavista LVI-suunnittelu tuotteista.

Kuinka paljon maksaa LVI-suunnittelu?

Hinnat vaihtelevat kiinteistötyyppien ja rakennusten määrän mukaan. Tyypillisesti hinnat ovat noin 900 – 2700€, riippuen kohteen koosta, sijainnista, tontista (asemakaava tai haja-asutus) sekä tietenkin asukkaan tarpeiden mukaan. Halvimmillaan yksinkertainen 1- tasoinen talo ilman erillisiä rakennuksia on alle 1000€ arvonlisäverollisena. Kolmekerroksinen kivitalo ahtaalla tontilla on suunnittelijalle työläämpi, mutta sen LVI-suunnittelu yleensä on alle 3000€

Kuinka paljon aikaa LVI-suunnitteluun pitää varata ja pitääkö rakentajan itse osallistua suunnitteluun?

Työtilanne vaihtelee yrityksissä. Suunnittelija ja suunnittelutoimiston yhteyshenkilö käy tiljaan kanssa ensiksi lävitse lähtötiedot, jonka pohjalta suunnittelua lähdetään tekemään. Tyypillisesti noin 2-4 viikkoa tilauksesta kohteesta valmistuu luonnoskuvat, jotka toimitetaan tilaajalle kommentoitavaksi. Yleensä tilaaja käy suunnitelmat lävitse kohteen pääsuunnittelijan kanssa tai lvi-urakoitsijan kanssa. Esimerkiksi vesipostien sijainti saattaa muuttua suunnitelmista, johon vaikuttaa esimerkiksi pihan käyttö. Tämän suuntaisi muutoksia yleensä pyydetään luonnoskuviin

Mikä on jakotukki?

Jakotukkeja on kahdenlaisia: 1. lattialämmityksen jakotukki 2. käyttöveden jakotukki. Lämmityslaitteesta tuleva lämmin vesi ohjataan yhtä paksumpaa putkea pitkin jakotukille, josta vesi jaetaan jakotukin kautta pienempiin, huoneistokohtaisiin piireihin. Vesi palaa paluupiirin jakotukin kautta viileämpänä takaisin lämmityslaitteelle. Käyttövedessä on kylmän ja lämpöiden veden jakotukit. Yleensä jakotukit sijoitetaan ”märkätiloihin”, mutta esimerkiksi lattialämmitysjakotukkien sijoitteluun vaikuttaa myös muut tekijät. Jakotukkeihin suositellaan käytettävän valmiita jakotukkikaappeja, jotka viimeistelee asennustyön.

Miten viilennys kannattaa toteuttaa?

Yleensä pienien kiinteistöjen viilennys toteutetaan ilmalämpöpumpulla tai maalämpökohteissa maakylmällä. Maalämpökaivosta kierrätetään maaviileää nestettä ilmanvaihtokoneen viilennyspatterilla, jonka kauttaa huoneistoon tuleva ilma viilentyy. Maaviileä on yleensä riittävä, mutta koville helteillä sen teho ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin erillisellä viilennyspumpulla.

Mitä talon ulkopuolisia putkistoja pitää suunnitella?

LVI-suunnittelija huolehtii aina rakennuskohteen ja määräyksen mukaan tarvittavat laitteistot ja putkistot kiinteistön ulkopuolelle. Sadevesiputket, vesi- ja viemäriputkistot kuuluvat perinteisesti lvi-suunnitteluun. Lisäksi tarpeen mukaiset eristetyt lämpö- ja vesikanaalit rakennusten väliin, kaivot- ja padotuskaivot, jätevedenkäsittelylaitteet (esim. pumpaamot) tai erilliset jätevesisuunnitelmat.

Mikä on KVV-työnjohtaja tai IV-työnjohtaja?

Rakentaja tarvitsee erillisen kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston sekä ilmanvaihtolaitteiston työnjohtajan. Työnjohtaja osallistuu työmaakokouksiin sekä valvoo laitteistojen sekä putkistojen asennusta, että ne toteutetaan suunnitellusti ja määräysten mukaisesti. Yleisesti työnjohtaja käy esimerkiksi omakotityömaalla noin 6-12 kertaa.

 

Mikäli näistä et löytänyt vastausta, niin ota rohkeasti yhteyttä!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Eli suunnittelusta kannattaa kysyä. Ammattilaisemme auttavat mielellään.

Asiakaspalvelu palvelee arkisin klo 8.00 – 16.00

puh. 020 720 9080
myynti@heatco.fi

Ota yhteyttä